Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна 379 000 евро

...
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна 379 000 евро
Коментари Харесай

Устойчив туризъм край Охридското езеро – една инвестиция го прави възможен

Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) отпусна 379 000 евро заем на хотел на брега на Охридското езеро посредством локалния си сътрудник Sparkasse Bank Makedonija. Той е част от Програмата на Европейски Съюз за поддръжка на дребния и междинен бизнес в Република Северна Македония. Одобреният план би трябвало да помогне на мениджмънта да избере най-подходящото съоръжение и технологии за енергийна успеваемост и запазване на околната среда.  

 „ За нас това е огромна поддръжка, ориентирана към стабилно ръководство на бизнеса ”, показва Андреа Илоски Симоноска, общоприет управител на Inex Olgica. Хотелът чака да понижи разноските за отопление и изстудяване с повече от 53 %. Неговите промени са както в сходство с националните закони за енергийна успеваемост, по този начин и със златния стандарт на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Преди няколко години компанията влага в ограничения, които вършат постройката енергийно ефикасна – върху покрива са конфигурира слънчеви панели, сменени са всички външни прозорци и порти, усъвършенствана е изолацията на външните стени, конфигурирана е нова система за отопление и изстудяване с термопомпи. Мениджмънтът си слага нова цел и се нуждае от финансиране за нови усъвършенствания, с които ще реализира нулев въглероден отпечатък. Това ще го направи по-атрактивен за туристи.

Охридското езеро е туристическо място номер едно в страната. То е в Списъка на международното културно завещание на UNESCO поради своите зашеметяващи пейзажи и неповторимо биоразнообразие. Списъкът от предлагани развлекателни действия за туристи включва плуване, ветроходство, каяк, уейкборд, проучване на природата и снимка, туризъм, колоездене, астротуризъм, парапланеризъм, кулинарни изкушения и доста други.



фотография: Inex Olgica

„ Не е изненада, че повече от 200 000 туристи посещават езерото всяка година. Ето за какво е още по-важно да се подсигурява, че тази неповторима среда ще остане такава, каквато е ”, отбелязва Андреа.

Охридското езеро е дестинация, която се радва на все по-голяма известност – пораства броят на туристите от Сърбия, България, Турция, Полша, Германия и Гърция. „ Повече от всеки път хората желаят да пътуват. Осезаем е растежът на интернационалните гости. Горди сме да покажем и споделим нашия район с тях по резистентен метод. Нашият хотел може дейно да понижи потреблението на сила, без да компрометира високото качество на нашите услуги и в същото време да спести разноски. Това е инвестиция в бъдещето – както за нас в хотела, по този начин и за Охридското езеро “, акцентира Андреа.

Споразумението за кредитната линия от 23 млн. евро в поддръжка на зеления бизнес на локални микро-, дребни и междинни предприятия сред Европейска банка за възстановяване и развитие и Sparkasse Bank Makedonija (SMB) е от началото на октомври. 30 % от портфейла са избрани за вложения в енергийна успеваемост и за възобновима сила. 



фотография: Европейска банка за възстановяване и развитие

Този бранш е основен не камо за икономическия напредък, само че и за прехода към зелена стопанска система в страната, защото обгръща над 90% от всички предприятия в Северна Македония. „ Много сме удовлетворени, че дружно с нашия дълготраен сътрудник Sparkasse Bank Makedonija, можем да предоставим спомагателна поддръжка на МСП да влагат в конкурентоспособността на техния бизнес, както и ограничения, които ще подобрят техния енергийна успеваемост и ще понижат въглеродния си отпечатък. Укрепването на бранша на МСП и вложението в зелената стопанска система са някои от нашите основни цели в Северна Македония и това ново финансиране ще ни помогне да реализираме и двете цели “, означи по този мотив Анди Аранитаси, началник на Европейска банка за възстановяване и развитие за Северна Македония.

 

Финансовата институция е един от водещите вложители в страната. Към днешна дата тя е вложила близо 2,5 милиарда евро в 165 плана в разнообразни браншове на стопанската система.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР